Comunicat sobre els fets recents

Des de l’Ateneu Popular de Sarrià volem explicar els motius pels quals no hem obert les portes aquest últim mes i els fets que han succeït durant aquest temps, que han culminat amb l’actuació d’ahir per part d’una dotació de la UPAS de la Guàrdia Urbana de Barcelona.

En primer lloc, cal tenir en compte els antecedents. Des que vam entrar a la caseta d’Hort de la Vila el desembre del 2015, hem mantingut un contacte fluid amb l’ajuntament, a demanda del mateix Districte. Assessorats per diversos arquitectes professionals, hem fet unes remodelacions de mínims per mantenir viu l’espai. A més, també hi han entrat bombers que han certificat que l’edifici era practicable. Paral·lelament, ens hem organitzat i hem dinamitzat l’espai amb activitats, xerrades i tallers oberts al barri. El projecte no ha deixat de créixer des del primer dia, mantenint contacte i suport amb les entitats veïnals del barri.

En tot moment, l’ajuntament ha volgut exercir un control sobre l’estat de l’edifici. Per això, com sempre hem sigut les primeres interessades en la seguretat de l’edifici, el passat 7 de desembre vam acordar que l’ajuntament aprofitaria el període de vacances per fer un estudi de cales i valorar més exactament l’estat de l’estructura de l’edifici.

Així doncs, el dia 29 de desembre vam donar una còpia de les claus a un tècnic de BIMSA amb el compromís explícit tant per part seva com de l’ajuntament que només es farien servir amb aquesta finalitat. Estava previst que les proves duressin tres setmanes i, per tant, que el dia 23 de gener podríem reprendre l’activitat habitual que havíem fet fins ara. Durant tot aquest temps vam estar en contacte amb el tècnic responsable, així com amb la gerència del districte, que ha estat el nostre contacte habitual. En aquest període, però, s’han produït diversos fets que volem fer públics:

  • El dia 3 de gener ens vam trobar la porta esbotzada. Vam tornar-la a posar a lloc i vam informar-ne al tècnic del fet, a més de demanar-li que ho solucionessin.
  • Un dia més tard, ens vam trobar canviat el pany de la porta i, per tant, ja no podíem accedir a l’Ateneu si no ens donaven la clau del nou pany. Per això vam sol·licitar les noves claus, i se’ns va respondre que ens les farien arribar al més aviat possible. Tres dies més tard se’ns va donar la mateixa resposta.
  • Una setmana més tard, el tècnic de BIMSA ens va dir que no ens volia fer entrega de les claus. Al mateix moment, des de la gerència se’ns deia que havíem de tenir-les.
  • El dissabte 21 de gener, vam descobrir a través de xarxes socials que diferents grups polítics del Districte havien estat convidats per l’ajuntament a visitar l’espai, sense rebre nosaltres cap previ avís.
  • Finalment, el dia acordat per tornar a entrar vam tornar a sol·licitar les noves claus de l’Ateneu. La resposta va ser que, tot i que les proves ja estaven fetes, no s’enllestirien fins que l’informe de resultats estigues acabat.
  • Quatre dies més tard el regidor fa unes declaracions en què assegurava que nosaltres havíem “lliurat les claus” feia temps, sense fer cap referència al termini pactat. Segons les seves paraules, no teníem previst tornar a entrar a l’espai.

Davant d’aquests fets, vam considerar que l’ajuntament havia passat per alt tots els acords i terminis fixats, ignorant també tots els canals comunicatius existents. Per aquest motiu, vam decidir tornar a entrar a l’Ateneu per tal de seguir fent les activitats previstes i continuar amb la recuperació de l’espai, a l’espera de reprendre les relacions existents en el marc de tot allò acordat prèviament.

Una d’aquestes activitats, prevista per ahir 4 de febrer, era la presentació de la nova assemblea d’Arran Sarrià-Esberla. Aquesta activitat no es va poder realitzar perquè dues furgonetes de la UPAS de la Guàrdia Urbana amb 15 agents van impedir l’accés a l’Ateneu durant tota la tarda, sense donar cap explicació sobre qui havia pres aquesta decisió ni mostrar cap document que certifiques alguna ordre específica. A hores d’ara, després d’haver parlat amb el caporal de l’operatiu, la gerent del districte, el regidor i altres càrrecs de l’Ajuntament, encara no sabem qui va donar l’ordre ni els motius per fer-ho. A les 21h la Guàrdia Urbana es va retirar, fet que evidencia que l’ajuntament no va fer l’actuació d’ahir per la suposada seguretat de l’immoble, sinó simplement per impedir un acte polític.

Des de l’Ateneu Popular de Sarrià considerem que els fets que s’han succeït les últimes setmanes, i en especial ahir a la tarda, són extremadament greus i els entenem com una mostra clara que l’Ajuntament no ens considera interlocutor vàlid i que ha trencat les relacions i els ponts de diàleg amb nosaltres.

Per part nostra, seguim amb la convicció de continuar amb l’autogestió de l’espai per obrir-lo al veïnat, perquè entenem que és la nostra funció al barri, perquè volem, com sempre hem reclamat, treballar per un barri que sigui de i per a les veïnes.

Vila de Sarrià, 4 de febrer de 2017.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s